Med FN’s verdensmål for en bæredygtig udvikling (Sustainable Development Goals (SDG)) er der vedtaget en global aftale med konkrete og handlingsorienterede mål for en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, som vi bor på.
Både som enkelt-person, virksomhed og land kan vi bidrage til at verdensmålene opfyldes.
Vi vil med vores virksomhed og vores pumpeløsninger samt andre produkter og ydelser gå forrest.
Lykkegaard A/S har udarbejdet sin først ESG-rapport
Virksomheden er ikke underlagt EUs krav om ESG-rapportering, men har valgt at sætte gang i arbejdet med rapportering, da mange af de virksomheder, vi leverer pumper til, er eller bliver underlagt kravene.
Derudover er det et relevant og meningsfuldt redskab til at sætte fokus på de beslutninger og valg, vi tager i virksomheden.
Vi forventer at udbygge arbejdet de kommende år.
Anstændige jobs og økonomisk vækst
Hele vores produktion foregår i Danmark og vi har i mange år gjort en stor indsats for, at vores medarbejdere har de bedst mulige betingelser for et godt arbejdsliv både fysisk og socialt. Det har bevirket at vores udskiftning af medarbejdere er meget lav.
Vi vægter et godt og sikkert arbejdsmiljø meget højt. Det gør vi bl.a. ved sidemandsoplæring, skriftlige instruktioner, beredskabsplan, systematiske eftersyn og arbejde med nærved-ulykker, så ulykker forebygges og sikkerheden omkring arbejdsprocesser løbende forbedres.
Med tekniske hjælpemidler opnås gode arbejdsforhold, der ligesom høje krav til hygiejne og orden mindsker sygefraværet.
Vi har altid mellem 30 og 40 % lærlinge, for at støtte op om beskæftigelse og uddannelse af lokal arbejdskraft.
Vi vil fortsat understøtte Verdensmål 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst med særlig fokus på:
- at reducere andelen af unge, der ikke er i job eller under uddannelse,
- at beskytte arbejdstagernes rettigheder og fremme et sikkert og stabilt arbejdsmiljø for alle arbejdstagere.
99 % af Lykkegaards pumper kan genbruges
Læs mereI 2022 købte vi på Lykkegaard 38,5 tons stål – og sendte 36,5 tons til genanvendelse. Det skyldes ikke, at vi har så stort et spild på vores produktion – men snarere at 2022 var et år, hvor vi reparerede og restaurerede mange gamle pumper og i den sammenhæng hjalp kunderne af med de dele, som ikke kunne bruges i pumperne længere. En del af de nye pumper, vi producerede, var i HDPE-material og andre blev bygget af pumpedele fra lageret. Så det er ikke hvert år, vi ender med at indkøbe og genanvende næsten lige meget stål.
Men tallene er nu interessante alligevel.
Vi har på Lykkegaard været igennem et forløb i Dansk Industris projekt Klimaklar Produktionsvirksomhed. Det har vi, fordi vi så får træning i at udarbejde vores CO2-regnskab og bliver opmærksomme på, hvordan vi bruger ressourcer og hvilke vi bruger. Det er nødvendigt, fordi flere kunder efterspørger det i forbindelse med store projekter og samtidig giver det os en mere detaljeret viden om vores egen udledning.
Sorterer affald i over 40 fraktioner
Optimering af ressourceforbrug og genbrug har nu altid ligget højt i Lykkegaards værdikæde – klimaregnskab eller ej. I generationer har vi produceret pumper med det mål at de skal bruge mindst muligt strøm for at flytte præcis den mængde vand, som kunden efterspørger.
Vi har i den forbindelse også sorteret vores affald i flest mulige fraktioner, så vi kan genanvende det bedst muligt. Nogle pumpedele kan vi genanvende direkte selv, som da vi i den våde vinter hurtigt reparerede en ældre drænpumpe med en rørdel, som vi havde gemt fra en tidligere pumpe. Det er dog ikke tit, vi er så heldige.
Ofte skiller vi pumperne ad i så små dele som muligt og sender det til genanvendelse – opdelt efter hvilken type metal, det er. Det er der en økonomisk fordel i, fordi vi simpelthen får flere penge for de metaller, vi sender til genanvendelse, hvis de er så rene som muligt. Men det har også en stor miljømæssig fordel, fordi det netop kan genanvendes som det, der er – stål, duplex, alumimium, eller messing.
Gummileje er det eneste der skal til restaffald
Lykkegaards pumper er produceret, så de kan skilles ad og så meget som muligt kan genanvendes. Faktisk er det kun et gummileje som sidder som akselleje inde i pumpen, der ikke kan genanvendes direkte ud af pumper, der som regel vejer flere tons.
”Det giver god mening for os at vide, hvad det er for materialer, vi arbejder med. Og god samvittighed, at vi ved, at det hele kan adskilles og genanvendes igen. Det kunne det, da min farfar byggede pumper for mange årtier siden – og det har vi ikke nogen grund til at lave om på. Nu er det så blevet moderne at kunne sige, at alt vi laver kan genanvendes. Så nu er det som om det gammeldags er blevet moderne,” konstaterer Karsten Lykkegaard.
Sikkerhedspolitik
Button
- Der afholdes arbejdsmiljø-møder en gang pr. kvartal. Dvs. 4 møder om året.
- På møderne deltager direktøren, en arbejdsmiljørepræsentant fra virksomheden og en konsulent fra Amilkon.
- I forbindelse med møderne foretages en sikkerhedsrundering i virksomheden.
- Arbejdspladsvurderingen (APV) opdateres til hvert møde. Der gennemføres en ny APV hvert 3. år.
- På møderne drøftes arbejdsmiljøindsatser, evt. arbejdsulykker, nærved-hændelser og arbejdsmiljøindsatser.
- Antallet af arbejdsulykker er meget lavt (Én ulykke i 2022, som gav 12 dages sygefravær - og en incidens på 0,1467/100.000 working hours in 2022. Inden det havde vi mere end 20 år uden ulykker).
- Hvert år udarbejder vi en såkaldt ”Arbejdsmiljødrøftelse” med vurdering af indsatser og opstilling af nye mål.
- Der udføres løbende tiltag til forbedring af arbejdsmiljø og nedbringelse af energiforbruget.
- Alle tekniske hjælpemidler bliver synet i henhold til reglerne.
- Der udarbejdes en kemisk risikovurdering minimum hvert 3. år.
- Løbende fokus på at fjerne eller substituere farlige, kemiske produkter.
- Tekniske installationer forbedres løbende med henblik på at forbedre arbejdsmiljøet og begrænse energiforbruget.
- Indretning forbedres løbende for at sikre et godt ergonomisk arbejdsmiljø.
- Lykkegaard er foregangsvirksomhed med hensyn til affaldssortering - PT sorteres affald i 41 fraktioner.
- Rengøring bliver prioriteret meget højt og der arbejdes efter et meget højt niveau. Det er med til at sikre, at ansatte i produktionen indånder færre partikler og gasser.
- Medarbejdere deltager på arbejdsmiljørelevante kurser.
- Hvert år holder vi en række sociale arrangementer som bidrag til et godt socialt arbejdsmiljø.
- Virksomheden har en personalehåndbog, som også indeholder instruktioner og politikker om arbejdsmiljøet.
- Lykkegaard er tildelt en grøn smiley fra Arbejdstilsynet [Danish Working Environment Authority (WEA)]
- Autoriseret arbejdsmiljørådgiver Amilkon ApS bistår i arbejdsmiljøindsatsen.
